tips

Complimenten geven, hoe doe je het?

Leen Martens24 februari 2020
Comlimentendag Synergie
Complimenten. Of je ze nu geeft of krijgt. Ze doen je simpelweg goed. Zo’n welgemeende pluim motiveert en boost je zelfvertrouwen. Ook op de werkvloer hebben complimenten een positief effect: ze verhogen het werkplezier, bevorderen de collegialiteit én verhogen de prestaties.

Volgens een onderzoek van het Europees Sociaal Fonds is ‘waardering’ de grootste vereiste op het werk. Maar liefst 95% van de Belgen vindt dit belangrijk.

Toch zijn wij Belgen niet zo royaal met het geven van positieve feedback. En weten we vaak niet hoe. 

Complimenten geven, hoe pak je het aan? Hier enkele tips. 


Wat is een complimentje geven? 

Complimenten zijn een positieve vorm van feedback. Een schouderklopje in de vorm van woorden. Oprecht, persoonlijk en gemeend. Je spreekt je waardering uit over bepaalde kwaliteiten, een werkprestatie, gedrag, houding enzovoort. 


Hoe geef je een goed compliment? 

  • Meen het

Deel alleen een schouderklopje uit als je het ook echt meent en de persoon in kwestie het echt verdient. Immers, anderen hebben het snel genoeg door als je het niet oprecht meent. En dan val je meteen door de mand. 

  • Wees persoonlijk en enthousiast

Geef je complimenten bij voorkeur in de ik-vorm. Dat maakt het wel zo persoonlijk én formuleer wat je wilt zeggen positief. Doe het met een blij gezicht plus enthousiasme in je stem. Dan straal je oprechte waardering uit.

  • Geef complimenten die ertoe doen

Wees specifiek als je een compliment geeft. Onderbouw het eventueel met een voorbeeld. Focus je complimenten op (persoonlijke) verwezenlijkingen of realisaties: een project dat tot een goed einde werd gebracht, een interessant idee, een originele oplossing voor een probleem, … Complimentjes over iemand zijn/haar kledingstijl, uiterlijk, ... kunnen natuurlijk ook.

  • Geef complimentjes face-to-face

Oké, dit lukt misschien niet altijd. Maar het maakt het wel zo persoonlijk, heeft meer impact en werkt doorgaans veel motiverender dan wanneer je per mail, sms-bericht of Whatsapp een pluim geeft. 


Maak van complimenten geven je tweede natuur

Af en toe een beetje positieve aandacht geven doet ook jezelf goed. Je verandert in een complimenteuze persoonlijkheid die de goede eigenschappen van anderen herkent. Maak van motiveren en waarderen je levensstijl. Daardoor oogst je zelf ook meer waardering, respect én succes. 

Veel succes met het geven van je volgende compliment!


Bron: o.a. Sonneveltopleidingen

Andere blogposts die jou misschien interesseren

aan het woord 20 juni 2022

"De down-to-earth mentaliteit van de Synergie-consultants spreekt mij aan"

Ruben Callens is als HR Business Partner verantwoordelijk voor de werving- en se...

nieuws 31 mei 2022

Sponsoring Mobile School per vaste aanwerving

Synergie Belgium steunt al jaren het sociale project MobileSchool.org. Sinds apr...

aan het woord 25 mei 2022

Ik startte mijn loopbaan als uitzendconsulent bij Synergie: “Veel afwisseling, snel doorgroeien én veel plezier maken!”

Een eerste job als uitzendconsulent iets voor jou? Wel voor Lotte. Ze vertelt gr...