nieuws

Corona: uitzendkrachten ook recht op tijdelijke werkloosheid

Leen Martens26 maart 2020
corona
Door het grote aantal aanvragen van ‘tijdelijke werkloosheid wegens overmacht’ ten gevolge van de coronacrisis (COVID-19), heeft de overheid de procedures sterk vereenvoudigd. Zowel voor werkgevers als voor werknemers. Zowel voor arbeiders als bedienden, en nu ook voor uitzendkrachten. Momenteel zijn zelfs meer dan 1 miljoen Belgen al tijdelijk werkloos.

De vraag is: wat nu? Waar heb ik recht op? Wat moet ik doen? Hier veel gestelde vragen en antwoorden.


Heeft het bedrijf waar Synergie je tewerkstelt, omwille van corona, tijdelijk minder werk? 

En hierdoor dus geen of minder nood aan uitzendkrachten? Dan kan je in sommige gevallen ook beroep doen op het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor de dagen dat je niet bij onze klant aan de slag kan. Je vertrouwd Synergie-kantoor neemt hierover contact met je op, om dit persoonlijk met je te bekijken.


Hoeveel uitkering krijg je als tijdelijk werkloze?

De verhoogde uitkering voor tijdelijke werkloosheid bedraagt 70% van je loon (begrensd tot 2.754,76 euro bruto per maand). Deze regeling geldt tot 30 juni 2020. 

Om te vermijden dat de tijdelijke werklozen te veel aan koopkracht moeten inleveren, besliste de federale regering de uitkering nog op te trekken, met een dagelijkse toeslag van 5,63 euro. 


Wat moet ik doen als uitzendkracht? 

Hiervoor moet je via een formulier C3.2-WERKNEMER-CORONA een eenvoudige aanvraag indienen bij je vakbond of bij de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen, indien je niet bij een vakbond aangesloten bent. 

Dit formulier is beschikbaar op de websites van de uitbetalingsinstellingen (ABVV, ACV, ACLVB, HVW). Je kan bij hen terecht voor bijkomende inlichtingen.

Je moet zelf niet in het bezit zijn van een maandelijkse controlekaart C3.2A en deze dus ook niet indienen bij je uitbetalingsinstelling op het einde van de maand. 


Kan ik tijdens de tijdelijke werkloosheid een nieuwe tewerkstelling aanvatten? 

Je mag als tijdelijke werkloze altijd een tewerkstelling aanvatten bij een nieuwe werkgever.

Ga je aan de slag bij een nieuwe werkgever.  Dan moet je dat zo spoedig mogelijk en liefst voorafgaandelijk aangeven bij je uitbetalingsinstelling (Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen of vakbond). Dat is noodzakelijk zodat er niet ten onrechte uitkeringen worden betaald.


Wil je liever aan de slag blijven? 

Dan kunnen wij je ook een job aanbieden bij één van onze andere topwerkgevers. Je kan hiervoor terecht bij je vertrouwd Synergie-kantoor in je buurt, dat voor jou bereikbaar blijft via mail en telefoon. Of surf naar www.synergiejobs.be waar je de openstaande vacatures kan bekijken en meteen kan solliciteren. 


Heb je nog vragen? 

Lees alvast de FAQ op de website van de RVA. Of download het infoblad voor werknemers. Hierin staan alle praktische vragen rond ‘tijdelijke werkloosheid’. 


Synergie is er voor jou!

Neem contact op met je vertrouwde Synergiekantoor. Via mail, telefoon of videocall. We helpen je met plezier verder.  

Andere blogposts die jou misschien interesseren

Teaser Mobile School
nieuws 28 februari 2024

Synergie steunt opnieuw Mobile School: zesde sponsorship in twee jaar tijd

Synergie blijft zijn steun betuigen aan Mobile School, een organisatie die zich ...

Tom Vanoirbeek Synergie Belgium
nieuws 04 december 2023

Nieuwe CEO bij Synergie Belgium

Vandaag, op 4 december start Tom Vanoirbeek als nieuwe CEO van Synergie Belgium....

ik ben uitzendkracht
nieuws 27 november 2023

Veilig werken als uitzendkracht: nieuwe website van Preventie en Interim

Heb je vragen over de veiligheid en gezondheid op je werkplek, over wat je uitze...