weetje

De grootste voor- en nadelen van thuiswerken of telewerken

Leen Martens
Leen Martens08 avril 2020
thuiswerken
44 procent van de Belgische werknemers werkt momenteel van thuis uit. Dat blijkt uit een recente studie* van jobsite Stepstone. Werk jij momenteel of af en toe van thuis uit? Ondervind jij ook een aantal voordelen? Of ben jij een van de thuiswerkers die zegt minder productief te zijn dan op kantoor?

Hier alvast vier voordelen van telewerken op een rij: 


1. Je bent productiever

Voor de coronacrisis gaven de  meeste bedienden (86%**) die af en toe thuiswerken aan thuis productiever te zijn dan op kantoor. Ze presteren even veel uren, en de gewerkte uren worden efficiënter besteed. Thuis kan je immers ongestoord verderwerken. Want er zijn geen collega’s die “snel even” een vraag komen stellen en moet je ook geen verplichte praatjes doen aan de koffiemachine. Als je geconcentreerd wil werken, zet je gewoon even je e-mail en telefoon uit. Bijzonder efficiënt. 


2. Je hebt meer tijd

Je hoeft je niet naar je werk te verplaatsen en je daarover alvast niet druk te maken. Evenzeer hoef je niet te stressen of je de trein op tijd gaat halen, en je op tijd thuis zal zijn. Je bent al thuis. Daardoor heb je meer vrije tijd, kan je vroeger met het avondeten beginnen en meer tijd voor je kinderen. En in normale tijden kan je vroeger naar een hobbyles of afspraak. 


3. Je hebt een betere balans tussen werk en privé

Je kan meer kiezen wanneer je werkt. Je kan ’s avonds werken, bijvoorbeeld, of net heel vroeg beginnen. Steek snel even je kleren in de wasmachine, of laat een pakketje leveren thuis. Komt een vakman een klusje doen? Dan kan je zelf de deur openen. Wanneer je kinderen slapen kan je nog even doorwerken. Het vergemakkelijkt de combinatie tussen je privéleven en je werk.


4. Je hebt aangenamere meetings

Vergaderingen worden vaak langdradig. En de organisatie van meetings kan soms behoorlijk wat tijd in beslag nemen, vooral als de deelnemers uit verschillende locaties komen. In videoconferencing kan je elkaar zien, wat toch een persoonlijke band creëert, maar je kan ook presentaties en andere documenten delen. Mensen houden zich bovendien gemakkelijker aan de meest noodzakelijke punten. Dat maakt dat een online meeting meestal veel vlotter verloopt dan eentje in real life. 


Of toch ook nadelen? 

Een kwart van de thuiswerkers zegt juist minder productief te zijn thuis dan op kantoor en 16% ondervindt meer stress. De belangrijkste nadelen van thuiswerken zijn een gebrek aan sociaal contact, het gevoel zich te moeten bewijzen aan de manager, langer te werken dan normaal en het oppassen van de kinderen.


* recente studie van Stepstone
** cijfers uit onderzoek van Securex


Op zoek naar een nieuwe uitdaging waar je van thuis uit kan werken? We helpen je graag verder. 

Andere blogposts die jou misschien interesseren

aan het woord 25 août 2020

Charlotte Loosveld, Management Trainee bij Bleckmann

Charlotte (24) woonachtig in Kortrijk, haalde haar bachelor toegepaste taalkunde...

tips 19 août 2020

Van interim naar vast werk in 7 stappen

Als je een bepaalde job wil – zeker als starter – moet je die vaak eerst op inte...

weetje 23 juillet 2020

Jobstudent? 4 dingen om in de gaten te houden

Hoeveel mag je werken en verdienen als jobstudent? Als je aan de slag gaat als j...