weetje

De grootste voor- en nadelen van thuiswerken of telewerken

Leen Martens08 april 2020
thuiswerken
44 procent van de Belgische werknemers werkt momenteel van thuis uit. Dat blijkt uit een recente studie* van jobsite Stepstone. Werk jij momenteel of af en toe van thuis uit? Ondervind jij ook een aantal voordelen? Of ben jij een van de thuiswerkers die zegt minder productief te zijn dan op kantoor?

Hier alvast vier voordelen van telewerken op een rij: 


1. Je bent productiever

Voor de coronacrisis gaven de  meeste bedienden (86%**) die af en toe thuiswerken aan thuis productiever te zijn dan op kantoor. Ze presteren even veel uren, en de gewerkte uren worden efficiënter besteed. Thuis kan je immers ongestoord verderwerken. Want er zijn geen collega’s die “snel even” een vraag komen stellen en moet je ook geen verplichte praatjes doen aan de koffiemachine. Als je geconcentreerd wil werken, zet je gewoon even je e-mail en telefoon uit. Bijzonder efficiënt. 


2. Je hebt meer tijd

Je hoeft je niet naar je werk te verplaatsen en je daarover alvast niet druk te maken. Evenzeer hoef je niet te stressen of je de trein op tijd gaat halen, en je op tijd thuis zal zijn. Je bent al thuis. Daardoor heb je meer vrije tijd, kan je vroeger met het avondeten beginnen en meer tijd voor je kinderen. En in normale tijden kan je vroeger naar een hobbyles of afspraak. 


3. Je hebt een betere balans tussen werk en privé

Je kan meer kiezen wanneer je werkt. Je kan ’s avonds werken, bijvoorbeeld, of net heel vroeg beginnen. Steek snel even je kleren in de wasmachine, of laat een pakketje leveren thuis. Komt een vakman een klusje doen? Dan kan je zelf de deur openen. Wanneer je kinderen slapen kan je nog even doorwerken. Het vergemakkelijkt de combinatie tussen je privéleven en je werk.


4. Je hebt aangenamere meetings

Vergaderingen worden vaak langdradig. En de organisatie van meetings kan soms behoorlijk wat tijd in beslag nemen, vooral als de deelnemers uit verschillende locaties komen. In videoconferencing kan je elkaar zien, wat toch een persoonlijke band creëert, maar je kan ook presentaties en andere documenten delen. Mensen houden zich bovendien gemakkelijker aan de meest noodzakelijke punten. Dat maakt dat een online meeting meestal veel vlotter verloopt dan eentje in real life. 


Of toch ook nadelen? 

Een kwart van de thuiswerkers zegt juist minder productief te zijn thuis dan op kantoor en 16% ondervindt meer stress. De belangrijkste nadelen van thuiswerken zijn een gebrek aan sociaal contact, het gevoel zich te moeten bewijzen aan de manager, langer te werken dan normaal en het oppassen van de kinderen.


* recente studie van Stepstone
** cijfers uit onderzoek van Securex


Andere blogposts die jou misschien interesseren

aan het woord 20 juni 2022

"De down-to-earth mentaliteit van de Synergie-consultants spreekt mij aan"

Ruben Callens is als HR Business Partner verantwoordelijk voor de werving- en se...

nieuws 31 mei 2022

Sponsoring Mobile School per vaste aanwerving

Synergie Belgium steunt al jaren het sociale project MobileSchool.org. Sinds apr...

aan het woord 25 mei 2022

Ik startte mijn loopbaan als uitzendconsulent bij Synergie: “Veel afwisseling, snel doorgroeien én veel plezier maken!”

Een eerste job als uitzendconsulent iets voor jou? Wel voor Lotte. Ze vertelt gr...