tips

TIPS VOOR EEN VLOT SOLLICITATIEGESPREK

Leen Martens28 juli 2021
Sollicitatiegesprek tips
Tijdens een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk goed overkomen. Jouw skills, ervaring en talenten heb je al op zak. Maar wat heb je nog nodig om van je sollicitatiegesprek een succes te maken? We geven je graag enkele tips.

Voorbereiding van je sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding is key! 


1. Verzamel informatie

Verzamel zoveel mogelijk informatie over het bedrijf waar je gaat solliciteren. Je vindt die informatie op het internet, in de vacature zelf, via je Synergiekantoor of vraag informatie bij mensen die het bedrijf al kennen. 

Daarnaast is het belangrijk dat je een juist beeld hebt van de job waarvoor je solliciteert. Neem dus zeker de vacature vooraf nog eens door. 


2. Stippel de route uit

Stippel vooraf de reisweg naar het sollicitatiegesprek uit zodat je niet te laat kan komen. Hou rekening met spitsuur, slecht weer, omleidingen, enz.


3. Bereid het gesprek voor

Je weet nooit precies wat een recruiter gaat vragen, maar je kan je wel voorbereiden op een aantal veelgestelde vragen. Als je hier op voorhand al eens over nagedacht hebt, kom je een pak zelfverzekerder over. Lees voor je vertrekt je cv na, en neem deze ook mee naar je gesprek.


4. Ken je contactpersoon

Weet met wie je een gesprek hebt, zodat je naar deze persoon kan vragen bij het aanmelden aan de balie. Neem een telefoonnummer mee van je Synergie-consulent of de persoon bij wie je moet zijn, zodat je deze kan verwittigen bij onvoorziene omstandigheden.


5. Verzorg je en kies de juiste outfit

De eerste indruk die een werkgever van je krijgt, hangt niet alleen af van wat je zegt. Ook je voorkomen speelt een rol. Zorg dat je netjes voor de dag komt. 


Tijdens een sollicitatiegesprek


1. Wees beleefd en vriendelijk

Ook tegen de receptioniste en eventuele andere personen die je tegenkomt. Als je daar komt werken, wil je geen verkeerde indruk achtergelaten hebben. Stel je netjes voor. Zeg duidelijk je naam en geef een stevige handdruk. Let wel op dat je niet knijpt!


2. Zet je telefoon uit

Als je gebeld wordt, is dit erg storend.


3. Let op je houding en lichaamstaal

Zorg dat je mooi rechtop zit, speel niet met je pen, bijt niet op je nagels... Maak oogcontact. Neem een open houding aan en vermijd defensieve lichaamstaal, zoals armen over elkaar en gekruiste benen. Blijf professioneel en vooral jezelf. 


4. Praat rustig en duidelijk

Antwoord steeds bondig, maar concreet en duidelijk op alle vragen. Hierdoor ben je beter te verstaan en kom je meer ontspannen over. Zorg ook voor wat rustmomenten bij het beantwoorden van vragen. Hierdoor heeft jouw gesprekspartner de tijd om jouw reacties te verwerken.

 

5. Stel zelf ook vragen

Tijdens het interview mag je zelf ook verduidelijking vragen. Bijvoorbeeld over de jobinhoud, de werksfeer, de verdere selectieprocedure, de verloning, … Het is een wederzijds gesprek.

 

6. Wees enthousiast

Toon je enthousiasme. Ook al is het je zoveelste sollicitatiegesprek met telkens dezelfde vragen. De recruiter wil iemand die gemotiveerd en opgewekt is.


7. Sluit het gesprek netjes af

Vergeet je gesprekspartner niet te bedanken voor de tijd en moeite die hij gedaan heeft om je te ontvangen. Bij het weggaan geef je deze persoon weer een hand.
De eerste indruk is belangrijk, maar de laatste indruk blijft het langste hangen.


Veelgestelde sollicitatievragen

Je weet nooit precies wat een interviewer gaat vragen tijdens het sollicitatiegesprek, maar je kan je wel voorbereiden op een aantal veelgestelde vragen. 

We lijsten de meest voorkomende sollicitatievragen op:

  • Vertel eens iets over jezelf? 
  • Wat weet je over de functie? 
  • Wat spreekt je aan in deze job?
  • Waarom kom je in aanmerking voor deze job?
  • Wat zijn je sterke/zwakke punten?
  • Waarom wil je weg bij je huidige werkgever? 
  • Hoeveel wil je verdienen?
  • Waarom wil je bij ons bedrijf werken? 

Als er een goede talenkennis wordt gevraagd, verwacht je dan ook aan vragen in verschillende talen en bereid je hierop voor.


We wensen je veel succes bij je volgende sollicitatie! 

Op zoek naar een nieuwe job?


Andere blogposts die jou misschien interesseren

Teaser Mobile School
nieuws 28 februari 2024

Synergie steunt opnieuw Mobile School: zesde sponsorship in twee jaar tijd

Synergie blijft zijn steun betuigen aan Mobile School, een organisatie die zich ...

Tom Vanoirbeek Synergie Belgium
nieuws 04 december 2023

Nieuwe CEO bij Synergie Belgium

Vandaag, op 4 december start Tom Vanoirbeek als nieuwe CEO van Synergie Belgium....

ik ben uitzendkracht
nieuws 27 november 2023

Veilig werken als uitzendkracht: nieuwe website van Preventie en Interim

Heb je vragen over de veiligheid en gezondheid op je werkplek, over wat je uitze...