tips

Do’s, don’ts en tips voor een sterk starters-cv

Leen Martens14 februari 2020
lachende man aan bureau rijkt de hand
Ben je afgestudeerd en ga je binnenkort op zoek naar je eerste (echte) job? Dan is het ook tijd voor je eerste (echte) cv. Je visitekaartje waarin je jezelf, je opleiding en competenties voorstelt. In deze blogpost geven we je alvast enkele beproefde cv-tips voor starters mee.
  • Welke soort cv kies je? 
  • Wat zet je in je cv? 
  • Focus op je competenties 
  • En dan: tijd voor je motivatiebrief! 

In een cv - kort voor curriculum vitae of ‘levensloop’ - stel je jezelf voor als kandidaat voor de arbeidsmarkt. Denk je nu spontaan aan een hele stroom van facts en figures uit je leven? 

Hold your horses. Je cv is een overzicht, geen roman. Onthoud vuistregel nummer één: houd het kort en krachtig. Maximum 2 A4’tjes - en overzichtelijk opgesteld zodat de recruiter snel ziet wie je bent en wat je te bieden hebt.  

Wist je dat… de gemiddelde tijd waarin de recruiter een cv bij een eerste check scant +/- 15 seconden is? Raak je door die eerste selectie, dan komt je motivatiebrief aan de beurt. 

Moeten uit je cv springen: alle werkervaringen, opleidingen, skills en kwaliteiten die relevant zijn voor je tewerkstelling. De recruiter moet zich snel een goed beeld vormen van jou. 


Welke soort cv kies je? 

Dit alles kan je op verschillende manieren presenteren. 

  • Een klassiek cv in chronologische volgorde.
    Maak er geen ellenlange reeks ‘wapenfeiten’ van, vermeld alleen wat relevant is. Handig is om omgekeerd chronologisch te werken: beginnen met recent en dan terugkeren naar vroeger.
  • Een vaardigheden- of functioneel cv: anders gestructureerd, gegroepeerd rond bepaalde competenties die je hebt. Iets bewerkelijker om op te stellen, maar als je het goed doet, wel effectief.
  • Een creatief cv. Pak het origineel aan en teken je cv. Of schrijf het in verzen. Valt op, maar moet dan ook keigoed zijn (en niet kinderachtig). Riskant, dus. Alleen geschikt voor bepaalde vacatures, als copywriter of designer bijvoorbeeld.
    Ook opvallend en iets minder gewaagd is solliciteren met een zelf opgenomen video waarin jij aan het woord bent.
  • Of maak het jezelf gemakkelijk en gebruik een cv-template. Je kan deze vinden op: https://resume.io/app/auth/sign-up/templates en https://www.cvwizard.be/ Echt handig!

Je kan kiezen voor één versie van je cv dat voor al je sollicitaties kan dienen. 

Maar beter is: je cv telkens aanpassen aan de specifieke job/sector waarvoor je solliciteert. Dan kan je bepaalde competenties extra in de kijker zetten. 

Zorg er in elk geval voor dat je cv goed gestructureerd is én netjes gelayout. Laat het zeker ook nalezen op spelfouten, want dat zijn echte killers. 

Alyssia van Synergie (RTV) geeft je graag enkele tips voor een goed cv


Wat zet je in je cv? 

Dé vuistregel: solliciteer zoals je bent. Ook je cv mag dus heel persoonlijk zijn. Er zijn geen standaard do’s en don’ts. Toch zijn er enkele elementen die je best wel voorziet. 

Wat een recruiter zeker verwacht is: 

  • Persoonlijke informatie (naam, geboortedatum, adres, e-mail, telefoonnummer)
    Tip: maak een professioneel e-mailaccount aan. Dus geen ‘[email protected]’ maar wel [email protected]
  • Relevante ervaring (recentste eerst)
    Als starter focus je best op relevante studentenjobs, stages, papers die je hebt geschreven en vrijwilligerswerk. 
    • Functie - organisatie
    • Van maand/jaar tot maand/jaar
    • Korte inhoud wat je deed: welke competenties kwamen aan bod?
  • Opleiding (recentste eerst)
    • Richting - school
    • Van maand/jaar tot maand/jaar 
  • Vaardigheden die relevant voor de functie. Dat je kan sjorren, maakt niet uit bij een job in IT. Anderzijds is er wel ruimte voor creativiteit: met een zwemdiploma (bijvoorbeeld) kan je aantonen dat je je hoofd altijd boven water houdt, zelfs in stressy situaties :-) 
  • Technische kennis (indien gevraagd in de vacature)
  • Talenkennis
  • Over jezelf
    • Competenties of vaardigheden: doorgaans volstaan er een 5-tal. Toon als je kan, je vaardigheid aan met een concreet voorbeeld. 
    • Hobby’s

Tip: Niet alle technische kennis of talen beheers je even goed. Voor talen bestaan er taalniveaus (https://paktaal.nl/taalniveaus) maar bij je moedertaal schrijf je gewoon ‘moedertaal’.
Voor technische kennis kan je een balkje gebruiken om aan te tonen hoe vaardig je bent. 



Focus op je competenties 

Een cv schetst een beeld van je competenties. Een begrip dat je vaak zal tegenkomen in je zoektocht naar dé job. Maar wat bedoelen ze hier eigenlijk mee? Een competentie is een verzameling van:

  • Je kennis & ervaring
  • Je vaardigheden
    • fysieke activiteiten en/of handelingen waar je bedreven bent. 
  • Je talent
    • intelligentie
    • persoonlijke eigenschappen
    • motivatie

Je ziet het, competenties zijn een magische mix van wie je bent, wat je kent en wat je kunt. Zin om je daarin even te verdiepen? Of wil je zeker zijn dat je precies weet wat ze bedoelen met de competenties die in een vacature gevraagd worden? Ga dan eens slapen met een competentiehandboek

Waarom staan we hier even bij stil? Omdat je als starter vooral op competenties moet steunen om je cv body te geven. Want werkervaring heb je nog niet. Maar niet getreurd. Er zijn allerlei slimme manieren om je gebrek aan ervaring te compenseren. 

Toon je competenties aan met voorbeelden, bv. uit je werk als jobstudent. Wanneer een recruiter je cv bekijkt, dan weet hij wel wat studentenjobs zoals ‘orderpicker’ of ‘zaalmedewerker’ inhouden. Je hoeft die functies niet uitgebreid uit te leggen. Kijk eerder naar welke competenties je er hebt moeten toepassen. ‘Secuur werken’, ‘werken onder stress’ en ‘klantvriendelijkheid’, bijvoorbeeld. Die laten zien wie jij bent in een werksituatie.


En dan: tijd voor je motivatiebrief

Staat je cv op punt? (Laatste dt-fout eruit?) Dan kan je ook werk maken van je motivatiebrief. Volledig afgestemd op het bedrijf dat jouw droomjob in de aanbieding heeft. Vertel dus waarom je dit bedrijf zo interessant vindt. Hét moment dus om wat research te verrichten. Lees de vacature heel aandachtig. (En nog eens). En kijk zeker ook op de website van het bedrijf om te weten wat ze allemaal doen. 

Wat vind jij coole projecten, een goede filosofie? En vertel waarom. De kans is bijzonder groot dat de recruiter zal aftoetsen of je ook iets over het bedrijf weet. Je moet niet alles kunnen napapegaaien wat er staat, maar weet wel precies wat ze doen en waarom. De onderdelen ‘missie en waarden’ en ‘onze activiteiten’ zijn belangrijk leesvoer voor jou. Lees hier meer over het schrijven van dé motivatiebrief. 

Op zoek naar je eerste job?

Samen met Synergie Careers vind je hem gegarandeerd. Jouw carrièrecoach helpt je te kiezen én je cv te optimaliseren. 

Andere blogposts die jou misschien interesseren

Teaser Mobile School
nieuws 28 februari 2024

Synergie steunt opnieuw Mobile School: zesde sponsorship in twee jaar tijd

Synergie blijft zijn steun betuigen aan Mobile School, een organisatie die zich ...

Tom Vanoirbeek Synergie Belgium
nieuws 04 december 2023

Nieuwe CEO bij Synergie Belgium

Vandaag, op 4 december start Tom Vanoirbeek als nieuwe CEO van Synergie Belgium....

ik ben uitzendkracht
nieuws 27 november 2023

Veilig werken als uitzendkracht: nieuwe website van Preventie en Interim

Heb je vragen over de veiligheid en gezondheid op je werkplek, over wat je uitze...