tips

Leidinggeven op afstand

Leen Martens14 april 2020
leidinggeven op afstand
Thuiswerken brengt heel wat uitdagingen mee voor jou als leidinggevende. Zeker in tijden van crisis zitten je collega's met heel wat vragen en onzekerheden over de job, de toekomst, de werking van het team. Hoe stuur je je team vanop afstand? Hoe krijg je je team op één lijn als ze zich fysiek niet op dezelfde plaats bevinden? We geven je enkele tips om je te ondersteunen.

Tip 1: Hou vinger aan de pols

Een goede communicatie is key wanneer je een team moet leiden op afstand. De nieuwe technologie biedt mogelijkheden naar samenwerken en communicatie. Maak hier gebruik van! Je kan elkaar misschien niet fysiek zien, maar je kan chatten via whatsapp of Microsoft Teams. En je 1 op 1 gesprekken houden via videoconferencing software als Skype, Lifesize, Zoom, ... Een beeld zegt meer dan 1000 woorden! 

Laat het 1 op 1 gesprek niet enkel gaan over de werkzaamheden, maar pols ook echt naar hoe het met iemand gaat. Begin je gesprek vanuit bezorgdheid. Gebruik coachende gesprekstechnieken en stel open vragen. Luister actief en laat mensen uitspreken. Toon empathie en vraag door. Soms duurt het gesprek wat langer, maar alleen zo detecteer je signalen en kan je ze ook ombuigen. 

Verder kan het aangeraden zijn dat iedereen zijn agenda openbaar maakt voor zijn of haar collega’s en deze zo goed mogelijk bijhoudt. Zo ben je als teamleader op de hoogte van wat je collega’s doen en vermijd je telefoontjes en mailtjes op ongewenste momenten. 


Tip 2: Bereikbaarheid voor vragen

Als teamleader is het belangrijk dat je bereikbaar bent voor vragen. Op kantoor lopen collega’s al eens snel langs met hun vragen. Doordat je niet kan zien of iemand druk bezig is, zijn medewerkers minder geneigd om te bellen.  

Door een duidelijke communicatie zal de drempel minder hoog zijn om je te contacteren. Zorg ervoor dat je collega’s weten hoe ze je best bereiken. Is dat via mail, telefoon…? Verder laat je weten wanneer je bereikbaar bent of wanneer juist niet. Zet bijvoorbeeld in je agenda wanneer je beschikbaar bent.


Tip 3: Gezellige teambabbel 

Ook op afstand is sociaal contact tussen collega’s belangrijk. Organiseer daarom een videogesprek met je team. Zo weet iedereen waarmee andere bezig zijn, wat hun plannen zijn, of ze iemand kunnen helpen, …

Vraag ook zeker hoe het gaat met iedereen los van het zakelijke aspect. Medewerkers voelen zich zo geapprecieerd als persoon en het zorgt voor verbondenheid. Het is niet het koffiemachine of de waterkoeler, maar het zorgt wel voor gezellige babbel onder collega’s.

Organiseer je anders al eens een afterwork, een ontbijtje of een lunch met je team. Doe dat nu ook! Alleen nu iedereen met zijn eigen hapje en tapje voor het scherm. Supergezellig! Je kan dit ook creatief invullen rond een bepaald thema, of recepten uitdelen, ... 

Op zoek naar een leidinggevende job?

Je vindt vast een nieuwe uitdaging via Synergie Careers. 

Andere blogposts die jou misschien interesseren

Teaser Mobile School
nieuws 28 februari 2024

Synergie steunt opnieuw Mobile School: zesde sponsorship in twee jaar tijd

Synergie blijft zijn steun betuigen aan Mobile School, een organisatie die zich ...

Tom Vanoirbeek Synergie Belgium
nieuws 04 december 2023

Nieuwe CEO bij Synergie Belgium

Vandaag, op 4 december start Tom Vanoirbeek als nieuwe CEO van Synergie Belgium....

ik ben uitzendkracht
nieuws 27 november 2023

Veilig werken als uitzendkracht: nieuwe website van Preventie en Interim

Heb je vragen over de veiligheid en gezondheid op je werkplek, over wat je uitze...