weetje

Studeer je dit jaar af? Denk eens aan een traineeship

Leen Martens
Leen Martens01 februari 2021
Student computer
Een traineeship is een startersfunctie en bestaat uit een programma waarbij werken en leren centraal staat. Door middel van intensieve coaching en trainingen kan je als starter snel ontwikkelen tot een professional. Zo’n traject kan enkele maanden tot een paar jaar duren. Traineeships zitten in de lift.

Verschil tussen traineeship en stage

Een traineeship is niet hetzelfde als een stage. Een stagiair is iemand die meestal nog studeert en praktische ervaring wil opdoen voordat de zoektocht naar een eerste job begint. Een stage is dus bedoeld als werkervaring binnen een organisatie of om in een organisatie een onderzoek te voltooien. 

Een trainee is iemand die een diploma op zak heeft, en die een eerste werkervaring wil opdoen. Een traineeship is hetzelfde als een volwaardige startersfunctie. Trainees zijn doorgaans net afgestudeerde starters met nul tot twee jaar werkervaring. 


De inhoud van het traineeship

Er worden veel verschillende traineeships aangeboden. De lengte van het traineeship varieert dan ook van een paar maanden tot drie jaar. De algemene opzet is dat je als trainee ‘on the job’ leert hoe je moet functioneren binnen het bedrijf, en vaak wissel je na enkele maanden van positie. Op deze manier leert de trainee verschillende functies en departementen kennen. Na het traineeship kan je dan belangrijke functies binnen het bedrijf invullen.


Wat zijn de voordelen van een traineeship?

  • Je kan werken en leren tegelijk. Als trainee pas je nieuwe kennis meteen toe in de praktijk.
  • Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en ontdekt waar je interesses en krachten liggen. Je krijgt bovendien de mogelijkheid om jezelf snel omhoog te werken binnen een bedrijf.
  • Je krijgt goede coaching en persoonlijke begeleiding in het begin van je carrière. Je hebt altijd iemand om op terug te vallen. 
  • Je kan op verschillende afdelingen werken, en krijgt een duidelijk beeld van de organisatie. Je bouwt hierdoor ook snel een netwerk op.
  • Je verdient ondertussen een goed startersloon en je opleiding wordt betaald.


Wat zijn de profieleisen?

De profieleisen van een trainee verschillen per bedrijf, maar er wordt over het algemeen veel verwacht. Bedrijven zijn op zoek naar trainees die zich weten te onderscheiden van de rest. Dit kan door het behalen van bovengemiddelde resultaten tijdens de studie of door uitmuntende prestaties op andere vlakken. De ideale trainee is in ieder geval ambitieus, leergierig en proactief. Er wordt in vrijwel alle gevallen een minimaal niveau van bachelor gevraagd. 

<Lees het volledige verhaal van Charlotte>

Waar kan ik een traineeship volgen?

De meeste organisaties die traineeships aanbieden zijn de grotere organisaties. Deze bedrijven willen graag toptalent aantrekken. Voor hen is het belangrijk een trainee op te kunnen leiden. Op deze manier zit de trainee gelijk op het benodigde niveau.

Je kunt solliciteren voor traineeships via de websites van organisaties. Dan ben je wel even aan het zoeken. Op student.be vind je regelmatig traineeships terug. En ook Synergie Careers heeft interessante traineeships voor jou, ondermeer bij Katoen Natie en Bleckmann. 

Overweeg je een traineeship? Synergie Careers helpt je op weg. 

Andere blogposts die jou misschien interesseren

tips 29 maart 2021

Telewerken: 7 tips om productief en efficiënt te werken

Nu we nog steeds met zovelen thuis aan het werken zijn, is het belangrijk produc...

nieuws 18 maart 2021

Mensen maken het verschil

Door een wendbare strategie en gespecialiseerde afdelingen groeide Synergie uit ...

weetje 08 januari 2021

Wettelijke feestdagen België 2021

België kent tien officiële wettelijke feestdagen. Benieuwd wanneer je dit jaar e...