tips

Telewerken: 7 tips om productief en efficiënt te werken

Leen Martens29 maart 2021
Telewerken tips
Nu we nog steeds met zovelen thuis aan het werken zijn, is het belangrijk productief te blijven. Dat kan een uitdaging zijn, zeker met het hele gezin in huis. Deze tips kunnen je helpen.

 1. PROBEER WERK EN PRIVE GESCHEIDEN TE HOUDEN

Dat wil zeggen: ga niet tijdens het werken snel je keuken opruimen of een wasmachine vullen. Maar dat wil ook zeggen dat je best de locatie gescheiden houdt. Het is belangrijk dat je ongestoord kan werken. Wanneer je kinderen je heel de tijd komen storen of je bij iedere maaltijd alles weer van de eettafel moet halen, is telewerken niet relax. Creëer een aparte thuiskantoorruimte, waar je in afzondering kan werken, weg van de afleiding.

2. MAAK EEN PLANNING EN GOEDE AFSPRAKEN

Maak een lijstje met wat je vandaag allemaal wilt doen. Moet je vergaderen over iets? Plan bel- of videocallmomenten in. En deel je digitale agenda met je collega’s, zodat ze weten wanneer je beschikbaar bent. Maak goede afspraken met je baas, zodat hij weet waaraan je werkt. Maar maak daarnaast ook goede afspraken met je partner en huisgenoten. En hou tijdens je planning ook rekening met pauzes en contact met je gezin. Zorg dat je elkaars productiviteit niet verstoort.

3. CREËER ROUTINE

Het mag dan verleidelijk zijn om 5 minuten voor aanvang uit je bed te rollen en ongewassen aan je bureau te gaan zitten, het is allesbehalve productief. Probeer een routine aan te houden als op een normale werkdag op kantoor. Heb je nu extra tijd omdat je geen file hebt, gebruik die tijd dan liever om nog even te gaan lopen, een work-out of een wandeling te doen. Want bewegen maakt je productiever.

4. ZORG DAT JE ERGONOMISCH & PRAKTISCH KAN WERKEN

Een grote tafel, een degelijke bureaustoel en goede verlichting zijn de basiselementen van een goed ingericht thuiskantoor. Het laatste is belangrijk wil je geen oververmoeide ogen en langer alert blijven. Werk je met een laptop? Dan zijn een tweede groot scherm, een laptopstaander en apart toetsenbord echt heel handig om efficiënter te werken. Met twee schermen, kan je immers twee programma’s of documenten tegelijkertijd openzetten. Niets zo frustrerend en puur tijdverlies als je internet steeds uitvalt. Bij een goed thuiskantoor hoort dan ook een snel en stabiel internet. Moet je veel bellen voor je werk? Dan is een headset een goede oplossing. Geen nekklachten of pijnlijk oor meer. Geen must, maar wel handig.

5. CREËER PAUZEMOMENTEN

Nog zo’n valkuil: geen pauzes nemen, maar de hele dag achter je computer blijven zitten (en hier ook eten etc.). Wil je productief blijven, dan is het belangrijk om pauzemomenten in te lassen. Ga weg van je bureau en computer en neem even de tijd om iets te eten, een wandeling te maken of dat sportmoment waartoe je vanochtend niet gekomen bent, in te halen. Doe iets leuks met de kinderen, of doe een paar huishoudelijke klussen, dan is dat ook weer gebeurd.

6. BEPERK HET GEBRUIK VAN SOCIALE MEDIA

Je wilt natuurlijk op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, maar doe dit enkel tijdens de pauzemomenten. Wanneer je een keer per begint te klikken, ben je voor je het weet vetrokken en zit je uren op Facebook, Instagram of Tiktok naar foto’s en filmpjes te kijken. En dat doe je op je werk toch ook niet?

7. HOU CONTACT MET COLLEGA’S

Enerzijds wil je niet sociaal geïsoleerd geraken, anderzijds wil je graag weten waar je collega’s mee bezig zijn. Zoek dus een manier om met je collega’s te kunnen communiceren. Tip: organiseer een Zoom- of Teamsmeeting. Het moet niet altijd serieus zijn, gewoon eens luisteren naar hoe het met iedereen gaat, volstaat. Dat doe je anders aan het koffieapparaat toch ook. 

Andere blogposts die jou misschien interesseren

LinkedIn
tips 04 mei 2023

7 tips voor een LinkedIn-profiel waarmee jij je droomjob vindt

Of je nu aan het begin van je carrière staat of op zoek bent naar een nieuwe uit...

doorgroeimogelijkheden
tips 25 april 2023

Alles wat je moet weten over doorgroeimogelijkheden

Doorgroeimogelijkheden op het werk zijn van onschatbare waarde voor je carrière....

stress op het werk
tips 24 april 2023

Stress op het werk: oorzaken, praktische tips en adviezen

Zo ga je op een positieve en effectieve manier om met werkstress....