tips

7 tips voor een LinkedIn-profiel waarmee jij je droomjob vindt

Florentina Smaal04 mei 2023
LinkedIn
Of je nu aan het begin van je carrière staat of op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, LinkedIn kan een geweldig hulpmiddel zijn om in contact te komen met werkgevers en jezelf te presenteren. Maar hoe zorg je dat jouw profiel opvalt tussen de miljoenen andere profielen? Hierbij een aantal praktische tips voor een LinkedIn-profiel dat eruit springt!

1. Voeg een krachtige headline toe

Je headline is het eerste wat potentiële werkgevers zien wanneer ze jouw profiel bezoeken. Gebruik deze ruimte om jezelf kort en krachtig te presenteren. Laat allereerst weten dat je beschikbaar bent! Een recruiter moet snel kunnen zien wat voor functie jij kan vervullen. Laat dus weten naar welke job jij uitkijkt of wat je momenteel doet. Het kan ook tof zijn om een passend icoontje bij jouw type werk te gebruiken. Bijvoorbeeld een ✈️ bij de luchtvaartsector en een📱 bij social media manager. 

2. Zorg voor een professionele profielfoto 

Geen vakantiekiekje of selfie met duckface, maar een foto met een serieuze uitstraling. Kies een foto van goede kwaliteit, waar je gezicht op te zien is en bij voorkeur met een rustige achtergrond. Zet jezelf bijvoorbeeld voor een witte muur in natuurlijk daglicht en vraag of iemand een foto van je neemt. Say cheese! 

3. Schrijf een pakkende samenvatting 

Naast je headline is je samenvatting (ook wel info of about) het belangrijkste onderdeel van je LinkedIn-profiel. Zie het als een elevator pitch en beantwoord vragen zoals: 

  • Naar wat voor job ben jij op zoek? 
  • Waarom doe jij wat je nu doet? Wat drijft jou? 
  • Hoe help jij organisaties? Wat is jouw toegevoegde waarde? 
  • Wat zijn je competenties en kwaliteiten? 
  • Wat zijn je ambities? Wat wil je graag bereiken? 

Een goede samenvatting is scannable en vlot leesbaar. Geen ellenlange zinnen dus. Maar korte en krachtige zinnen. Je kan bijvoorbeeld een opsomming gebruiken om het overzichtelijk te houden. 

Spreek de lezer (veelal recruiters!) aan. In plaats van “Ik ben social media manager en gespecialiseerd in..” kan je beter schrijven “Op zoek naar een social media expert die creatieve contentplannen uitwerkt?”

Wees vooral persoonlijk. Schrijf vanuit de eerste persoon. Laat ze kennismaken met wie jij bent. Heb jij succes behaald in je vorige job of tijdens je studies? Zet dit er zeker bij! Voeg ook eventueel links toe naar je andere social mediaprofielen (Instagram, TikTok..), persoonlijke website of cv.

Vergeet niet om de juiste keywords te gebruiken! Wil je gevonden worden op “accountant”, overweeg dan ook een synoniem zoals “boekhouder” te vermelden. Zo verhoog je de vindbaarheid van je profiel. 

Eindig je samenvatting met een “call to action”, zet de recruiters er toe aan om contact met je op te nemen. Vermeld dan ook meteen je telefoonnummer en/of e-mailadres. 

4. Vul je werkervaring in 

Geef aan bij welke bedrijven je al hebt gewerkt en in welke functies. Omschrijf hierbij je hoofdtaken en wat jij voor de organisatie hebt betekend. Heb je nog geen werkervaring op zak? Stages of schoolprojecten zijn ook mooie aanvullingen op je cv! 

5. Maak gebruik van aanbevelingen

Aanbevelingen zijn een krachtig middel om jouw expertise en vaardigheden te benadrukken. Vraag (ex-)collega’s, managers of studiegenoten om een aanbeveling te schrijven en toon deze op je profiel. 

6. Voeg relevante vaardigheden toe

Last but not least, zijn jouw skills. Recruiters zoeken op LinkedIn naar kandidaten die beschikken over bepaalde vaardigheden. Hoe concreter jij bent, hoe groter de kans dat je naar boven komt bij een zoekopdracht. Denk aan: talenkennis, kennis over specifieke tools of software, maar ook cursussen die je hebt gevolgd en certificaten die je hebt behaald. 

7. Hou je profiel up-to-date

Het is belangrijk om jouw profiel regelmatig bij te werken. Dit laat zien dat je actief bent op LinkedIn en dat je jouw carrière serieus neemt! 

Hopelijk helpen deze tips jou om je LinkedIn-profiel te optimaliseren en sneller gevonden te worden door werkgevers. Wil je graag advies van een expert bij het opstellen van je cv? Onze recruiters van Synergie Careers staan voor je klaar!

Andere blogposts die jou misschien interesseren

Tom Vanoirbeek Synergie Belgium
nieuws 04 december 2023

Nieuwe CEO bij Synergie Belgium

Vandaag, op 4 december start Tom Vanoirbeek als nieuwe CEO van Synergie Belgium....

ik ben uitzendkracht
nieuws 27 november 2023

Veilig werken als uitzendkracht: nieuwe website van Preventie en Interim

Heb je vragen over de veiligheid en gezondheid op je werkplek, over wat je uitze...

out of office
tips 10 juli 2023

Maak een positieve indruk met je out of office tijdens de zomervakantie

De zomervakantie staat voor de deur en velen van ons kijken uit naar welverdiend...