tips

Op welke vacatures mik je best als pas afgestudeerde starter?

Leen Martens14 februari 2020
laptops
Yes! Je hebt het felbegeerde ‘papiertje’ in handen. Diploma? Check! Nu wordt het menens. Weet je al wat je wilt gaan doen? Prima. Maar de kans is ook groot dat je het nog niét weet. Op welke jobs richt je best je pijlen? Kijk even mee en laat je inspireren door onze vijf to-do’s.

Als starter meteen een goeie job op de kop tikken? Klinkt simpel. Tot je er zelf voor staat. Dan blijkt het toch niet zo makkelijk. 

Zelfs al zijn er zoveel vacatures. Sommige opleidingen leiden ‘linea recta' naar één bepaalde job. Wil je daaraan vasthouden? Dat kan, maar dan is je keuze mogelijk beperkt. Zeker wanneer ‘werkervaring vereist’ is. 

Dé vacature gevonden maar geen werkervaring? Deze blogpost zet je op weg. 

Of wil je als starter een duwtje in de rug? Laat je dan bijstaan door je carrièrecoach bij Synergie Careers en ga aan de slag in de job die jou écht ligt. 

Houd er in elk geval rekening mee dat je diploma nooit een eindpunt is, maar een begin. Het begin van een toekomst waarin je constant zal moeten bijleren. Maar zo blijft het ook boeiend. :-)

De meeste opleidingen geven toegang tot verschillende functies. En ook jij kan het allemaal wat breder bekijken dan die ene ultieme ‘droomjob’. Waar ga je dan best rondkijken? 

De kortste weg naar jouw ideale eerste job? >> Bekijk hier alle vacatures voor starters! 


Kijk eerst naar de knelpunten

Vandaag zijn er meer knelpuntberoepen dan andere, zo lijkt het wel. Er zijn ook sectoren die (op het eerste gezicht) iets minder ‘spannend’ zijn dan andere. Die sectoren hebben dan ook meer vacatures dan (pakweg) Big Pharma of wereldberoemde merken.  

Ga zeker neuzen in sectoren zoals logistiek & transport (een verrassend brede sector met veel opwindende jobs), de bouw (waar bijvoorbeeld projectleiders en planners erg gegeerd zijn), retail & sales, … 

To-do 1: Zoek eerst in de knelpuntsectoren. De vraag is er veel groter dan het aanbod, je hebt er minder concurrentie. Gevolg: jij hebt de touwtjes meer in handen, zelfs als jonge starter. Met een ‘open mind’ om bij te leren en de juiste attitude word je er wellicht met open armen ontvangen. 


Leerrijke jobs 

Je kan uitkijken naar dé droomjob. Of je kan uitkijken naar een leuke job met een plus. De job waarin je extra veel kan bijleren, bijvoorbeeld. Misschien nog niet dé ultieme job - of met een takenpakket waarvan je denkt: oei, geen flauw idee wat ze daarmee bedoelen. 

To-do 2: Waag je buiten je comfortzone en gebruik je eerste job(s) om veel op te steken. Dit kan een steen(tje) verleggen voor je hele verdere loopbaan, want het geeft je de kans om onverwachte kanten van jezelf te ontdekken. Commercieel talent, bijvoorbeeld, is typisch iets dat ‘door het eens te doen’ aan het licht komt. Wie waagt, wint. 


Upskilling 

Geeft je huidige diploma je te weinig jobkansen? De oplossing is simpel: studeer dan nog iets erbij. Het verhoogt je marktwaarde en vergroot je kansen om snel aan de juiste eerste job te geraken. Ben je bereid om in een tof knelpuntberoep te stappen, dan biedt de VDAB een hele waaier aan opleidingen.

Maar wát doe je erbij? Een combinatie van jouw vakgebied en IT (bijvoorbeeld) heeft vandaag altijd succes. Want de wereld is in razend tempo aan het digitaliseren, dus ook de vacatures. Dit fenomeen zien we in zowat alle sectoren. Voeg je nog een digitale opleiding toe aan je diploma, dan maak je gegarandeerd meer kans op dé job. 

Als starter ben je een ‘digital native’. Je hebt het internet met de paplepel meegekregen. 

To-do 3: Verzilver het feit dat je vaak op social media zit. De meeste bedrijven zijn vandaag op zoek naar iemand die hen succesvol laat zijn op Facebook en Instagram, LinkedIn, Twitter, …. Als ‘digital native’ heb je voorsprong. Voor je het weet, ben je Online Marketeer of Conversie Expert.

Een ander groot voordeel van upskilling: je hoeft niet te wachten tot je een job te pakken hebt.

To-do 4: Je kan er meteen aan beginnen, aan die extra training of kwalificering. En ondertussen ook al beginnen jobhunten: waarom niet? 

De kortste weg naar je eerste job?

Bekijk alle vacatures voor starters. Solliciteren maar ;-)

Andere blogposts die jou misschien interesseren

Teaser Mobile School
nieuws 28 februari 2024

Synergie steunt opnieuw Mobile School: zesde sponsorship in twee jaar tijd

Synergie blijft zijn steun betuigen aan Mobile School, een organisatie die zich ...

Tom Vanoirbeek Synergie Belgium
nieuws 04 december 2023

Nieuwe CEO bij Synergie Belgium

Vandaag, op 4 december start Tom Vanoirbeek als nieuwe CEO van Synergie Belgium....

ik ben uitzendkracht
nieuws 27 november 2023

Veilig werken als uitzendkracht: nieuwe website van Preventie en Interim

Heb je vragen over de veiligheid en gezondheid op je werkplek, over wat je uitze...